Det är nog ganska vanligt att man har svårt att se sina egna fel och brister i vissa lägen. Och när man kommer till att se hur man är som förälder så har nog många väldigt svårt att se att man gör fel som påverkar hur ens barn är mot andra. Det är såklart mycket lättare att klaga på att det går utför med skolsystemet, eller att lärarna har blivit slappare. ”Annat var det på min tid…” osv.   Jo jag håller med, det var annat på min tid med. Mycket har förändrats, men jag tror faktiskt inte att det är skolsystemet, inte heller lärarna det beror på. Jag tror det beror på hemmet och föräldrarna. Uppfostran behöver inte innebära strikta regler och bestraffningar. Man kommer långt med kärlek, omtanke, visa vad som är rätt och fel och kanske viktigast av allt att lära sitt barn att alla har lika värde.

Jag kan bli lite skrämd när jag ser hur smink, märkeskläder och materiell status har krypit sig in redan på lågstadiet. Vad beror detta på? Ärligt talat?! Det kommer såklart hemifrån och föräldrarna som kanske är oroliga att ens barn hamnar utanför om hon/han inte har en iphone eller märkeskläder, rädslan för utanförskap gör då att man köper det som anses ”rätt” istället för att lägga tid på att uppfostra sina barn till att bli starka individer som känner till sitt egna värde. Att man är värdefull och bra..ja faktiskt bäst precis så man själv är, man ska inte behöva ändra på sig för att alla andra är på ett visst sätt.

Det kanske är lätt i teorin men i praktiken kanske det inte är alls lika lätt? Ja jag kanske inte kan uttala mig direkt eftersom jag har en dotter som endast är två år och fyra månader, men jag tänker banne mig försöka! Jag vill att hon ska bli stark och självständig, inte bry sig om alla materiella ting. Och jag vill att hon ska känna sig själv så väl att hon inte viker för grupptrycket. Jag vill att hon ska veta att alla människor har lika värde och att mobbning absolut inte är ok!

Man kommer oerhört långt med en kärleksfull uppfostran. Att lära vad som är rätt och fel är viktigt från början. Och kanske viktigast av allt: Var en förebild för ditt barn, hela tiden!!! Och det är faktiskt väldigt lätt tycker jag. Var sådan som du vill att ditt barn ska vara. Föräldrarna har den viktigaste rollen! Lägg ifrån er mobilerna, paddorna och släpp all elektronik och alla oviktigheter och börja vara ett gott föredöme och en bra förebild för era barn. En bra förebild är inte perfekt, den är ärlig och mänsklig. Sluta skylla på alla andra, det är bara vi som kan uppfostra våra barn till att ha rätt värderingar!

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *