När jag och Siri var i Falköping passade vi på att kika in på Netto. Precis vid in/utgången satt en äldra dam. Ni vet ” en sån där tiggare!!” Som så många är snabba att påpeka. Många gick ut och in utan att ens titta på denna dam. En del tittade och blängde medans andra ignorerade henne helt. Jag gav henne ett leénde och ett Hej. Det kostade inget extra! Ett vänligt ansikte är gratis! Tillbaka fick jag en nickning och ett leénde. När vi kom ut ser jag att någon bundit fast sin hund som stod och vrålskällde extremt nära den gamla damen vilket jag tyckte var respektlöst!

Siri hade en krona kvar sen hon handlade, jag gav henne även femman från vagnen. Och frågade om Siri ville gå bort till damen och ge henne pengarna. ”Jaaa det vill jag” sa hon och skuttade bort och sträckte fram handen och gav damen de ynka kronorna. ”Vassågod tjejen!” Sa Siri. De ynka kronorna var ju för oss ingenting värda, och den gamla damen får ju inte mycket för dem heller…MEN..jag tycker att det betydde något mer. Vi visade henne att vi såg henne, att vi ville hjälpa henne och att hon har samma värde som vi. Vi är alla människor. Hon sa tack och log så stort åt Siri♡ Det betydde mycket. När Siri kom tillbaka och tog min hand sa hon ” Tjejen blev jääätteglad för pengen, hon tyckte jag var snäll tror jag!” Då smälte mitt hjärta kan jag säga. Och jag berättade för Siri att damen inte hade så mycket pengar och att hon säkert tyckte Siri var snäll som delade med sig av sina.

Jag vet inte hur många artiklar/statusuppdateringar/facebookgrupper m.m som finns och som handlar om ”dem där tiggarna” att det enbart är ”ligor” som ligger bakom osv. Osv. Och jag tycker det är vidrigt!! Varför ska vi göra skillnad på människor och människor? Var ligger skillnaden? Och om någon på fullaste allvar tror att en människa frivilligt kommer hit enbart för att man ska ”tigga” till sig våra pengar och ställa till det, ja då har man nog tappat en stor del av sin tro på mänskligheten. För vem vill frivilligt sitta ute i kylan och be om småpengar? Många har inte något annat val vågar jag påstå, en sista utväg. Dem känner sig med all säkerhet redan förnedrade så varför ska vi få dem att känna sig än mindre värda?

Jag kräver inte att alla ska skänka pengar osv. Men en blick, ett leénde, ett vänligt ord och en gnutta medkänsla det har alla råd att dela med sig av. Och att uppfostra våra barn, vår framtid med kärlek och respekt och lärdomen av att dela med sig är oerhört viktigt. Jag är stolt om jag lyckas skicka med Siri tillräkligt med kärlek i bagaget så hon känner att hon har råd att dela med sig till dem som förlorat allt. Man föds inte med ett förrakt, det lär man sig genom sin omgivning och jag tänker göra allt för att Siri inte ska göra skillnad på människor och människor.

Och att man skyller på att staten m.m gör fel det kommer man inte långt med, men många borstar då bort skulden från sina egna axlar. Jag känner mer som att ingen kan göra allt men alla kan göra något och att skylla ifrån sig för att man själv ska kunna sova gott om nätterna…det kommer man inte långt på. Och dem som säger att ” vi behöver ju i första hand ta hand om våra egna!”tror jag är dem som inte gör särskilt mycket åt att ta hand om någon annan än sig själv.

Att ignorera och bara gå förbi är inget alternativ för mig. Att bara visa att man ser den människa som har det svårt och måste sitta ute i kylan för småpengar gör skillnad♡ Visa medmänsklighet, det kostar dig ingenting!

1 comment on “Ett leénde”


Fatal error: Call to undefined function the_comments_navigation() in /data/6/5/65946392-5790-4579-a37b-4cf60a301144/kortmakeri.se/public_html/wp-content/themes/adelle/comments.php on line 29